Družbena odgovornost

Miško Polo z vetrom v laseh

28.9.2016

Slovenski ZAVOD MIRNO MORJE sodeluje v najbolj uspešnem socialno-pedagoško-mirovniškem projektu v Evropi MIRNO MORE - flota miru. Flota MIRNO MORE obsega več kot 118 jadrnic in na njih sodeluje več kot 1000 otrok in mladostnikov (s posebnimi potrebami, iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju), s spremljevalci iz vse Evrope. Letos se je v projekt Flote miru vključilo že 18 evropskih držav. 

Miško Polo se je pridružil 8-članski posadki otrok iz OŠ Duplek in OŠ Marije Vera iz Kamnika in skupaj z njimi od 17. do 24. septembra 2016 jadral po hrvaškem Jadranu.

Mišek Polo je ponosen, da se je odzval projektu, kjer otroci postanejo bolj odprti, se naučijo strpnosti, pridobivajo socialne veščine in razvijejo zaupanje v sočloveka.Reportaža, ki jo je spisala spremljevalka skupinice otrok na jadrnici, ki je v jesenskih dneh plula po Jadranskem morju.


MIRNO MORJE na jadrnici MARTA X - finalno dejanje humanitarnega likovnega natečaja OTROCI-OTROKOM

Naša jadrnica Marta X je bila le ena od 118, ki so sodelovale v humanitarnem evropskem projektu »Mirno morje – Flota miru«. V projektu je letos sodelovalo kar 17 držav. Na jadrnicah so bili otroci in mladostniki iz socialno ogroženih okolij, učenci s posebnimi potrebami, učenci iz mladinskih domov in otroci iz šol s prilagojenim programom. Večina od njih je morje na tak način videla in doživela prvič.

Osemdnevno življenje na jadrnici je otrokom nudilo možnost za pridobivanje pomembnih izkušenj za življenje, saj so sodelovali pri vseh pomembnih opravilih, ki so potrebna za vsakdanje življenje. Sodelovali so pri kuhanju, pospravljanju, organizaciji dela, prevzemanju odgovornosti zase in za druge, pri pridobivanju socialnih veščin in tudi pri reševanju konfliktov. Življenje na jadrnici je bila za otroke in mladostnike odlična priložnost, saj so doživeli nekaj izjemnega. Socialno so se integrirali in dobili občutek, da so kljub temu, da so med seboj drugačni, vsi enakovredni in enakopravni.

Na Floti miru so se družili učenci različnih ras, veroizpovedi in učenci s posebnimi potrebami, ki so bili deležni nesebične pomoči sovrstnikov. Mnogi so postali pravi prijatelji in razvile so se tudi prve ljubezni.

Ponosna sem, da sem bila del projekta »Mirno morje – Flota miru«, saj sem se tudi sama veliko naučila, veliko doživela, se veliko razdajala in veliko prejemala. Nasmejani obrazi, iskrive oči, ponosni na svoja dejanja smo zapuščali jadrnico miru … Srečni otroci, spremljevalci, skiperji in celotna ekipa Mirnega morja!

Srčna HVALA vsem donatorjem in sponzorjem, še posebej pa podjetju MIKRO+POLO, saj nam brez vaše pomoči projekta ne bi uspelo izpeljati v takšni razsežnosti!

Na snidenje spet drugo leto! Pa MIRNO MORJE!


Mornarka Nina s svojo posadko

Nina Mohar Krajnc,
Osnovna šola Duplek
Želite izdelke naročiti preko spleta?

> obiščite market.mikro-polo.si >

V spletni aplikaciji predstavljamo skoraj 500.000 izdelkov. Naročilo izdelkov za vaš laboratorij še nikoli ni bilo tako hitro in enostavno.
Še več: za vse spletne nakupe vam zagotavljamo 3% nižje cene!
Z veseljem vam bomo tudi pomagali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Za vas smo dosegljivi na e-poštnem naslovu podpora@mikro-polo.si.