Družbena odgovornost

Nagradni natečaj #KemijaJeZakon – imamo zmagovalca!

14.4.2018

Najboljši video je … KEMIJA JE LJUBEZEN!


Čestitke mladim kemikom 8. razreda OŠ Sveti Tomaž za zmago!

Naša strokovna žirija je skrbno pregledala vse prispele videoposnetke kemijskih poskusov in jih ocenila. Po prištetih točkah glasovanja na Facebooku je razglasila nagrajence v naslednjem vrstnem redu:
1. nagrada - »Kemija je ljubezen«, 8. razred OŠ Sveti Tomaž
2. nagrada - »Kemija ni nobena coprnija«, 9.a razred OŠ Ormož
3. nagrada - »Kemijsko darilo«, 9.b razred OŠ Mozirje

Zmagovalni razred si je prislužil enodnevni izlet v Terme Olimia, njihova šola pa bo prejela monokularni mikroskop s kamero. Drugo in tretje uvrščena razreda prejmeta reklamne majice, njihovi šoli pa šolski laboratorijski material. Vse šole, ki so sodelovale pri natečaju prejmejo paket mikroskopskih stekelc.


Obrazložitev strokovne komisije

Kemija je ljubezen (OŠ Sveti Tomaž) – 1. mesto
Odlično režiran video posnetek, ki jasno prikazuje povezanost življenja s kemijo. Poskus je zelo dobro prikazan in tudi pojasnjen v pisnem in tonskem zapisu. Podane so vse potrebne informacije samega postopka, reagentov in zaščite. Sam rezultat je ne samo dobro viden ampak odlično obrazložen. Poskus vsebuje elemente nasičenih raztopin, stabilnosti posameznih spojin,kristalizacijo, obarvanost elementa pri gorenju, redukcijo in na koncu še vpliv gostote snovi na razporeditev le-teh v merilnem valju, kar je res dobro prikazano z obarvanjem. Skratka veliko kemije v kratkem, a vsebinsko bogatem posnetku.

Kemija ni nobena coprnija (OŠ Ormož) – 2. mesto
Na zelo izviren način prikazane lastnosti nevtralnih, bazičnih in kislih spojin v prisotnosti barvila. Posnetek je jasen in na razumljiv način prikaže klasične kemijske reakcije. Zelo velik poudarek je na varnosti, kar je za samo izvajanje postopkov izrednega pomena. Velike pohvale gre vsem igralcem, še posebej čarovnici, ki se na kemijo očitno res ne spozna. A še dobro, da sta prisotna znanstvenika, ki vesta, da kemija res ni nobena coprnija. Velika pohvala režiji ter razločnim in jasnim dialogom.

Kemijsko darilo (OŠ Mozirje) – 3. mesto
Poskus je jasno prikazan in postopki odlično prikazani in opisani. Na drugačen način so povzeti dialogi, ki dajo posnetku drugačen pristop in so nekaj posebnega. Kot opombo dodajamo le, da bi lahko s preprosto enačbo prikazali kaj se v postopku “srebrenja” in “zlatenja” dogaja, da postane kemija “čarovnija”.


Vse prispele poskuse si lahko ogledate na naši Facebook strani in YouTube kanalu.

Iskrene čestitke nagrajencem in hvala vsem, ki ste sodelovali.

Kemija je res zakon!


Želite izdelke naročiti preko spleta?

> obiščite market.mikro-polo.si >

V spletni aplikaciji predstavljamo skoraj 500.000 izdelkov. Naročilo izdelkov za vaš laboratorij še nikoli ni bilo tako hitro in enostavno.
Še več: za vse spletne nakupe vam zagotavljamo 3% nižje cene!
Z veseljem vam bomo tudi pomagali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Za vas smo dosegljivi na e-poštnem naslovu podpora@mikro-polo.si.