Novice in dogodki

Kids take over 2019

22.11.2019

Ko otroci za en dan prevzamejo vodenje podjetja MIKRO+POLO


V sredo, 20. novembra, smo v MIKRO+POLO že drugič zapored praznovali svetovni dan otrok. Ponovno smo se namreč pridružili globalni pobudi UNICEF-a, imenovani »Kids take over«, v okviru katere so otroci za en dan prevzeli vodilne vloge v gospodarstvu, medijih, kulturi in še kje. 

Ker so otroci ena najbolj ranljivih skupin si želijo, da bi bil njihov glas večkrat slišan in tudi upoštevan. To smo jim na ta dan ponovno omogočili tudi v našem podjetju, katerega vodenje so prevzeli. Projektu smo se z veseljem pridružili vsi zaposleni, ki smo podprli tudi vizualno peticijo #GoBlue, se oblekli v modro barvo ter tako izrazili podporo vsem otrokom sveta. Da je bil dan še bolj zanimiv ter seveda tudi zabaven, smo si pripeli priponke s našimi fotografijami iz otroštva, ki so nemalokrat na ustnicah sodelavk in sodelavcev izzvale nasmeh.

Naše podjetje je na ta dan tako prevzelo 14 otrok zaposlenih, starih med 6 in 13 let. Zasedli so 7 vodilnih delovnih mest, vsak vodja pa je imel tudi svojega pomočnika. Pridružili so se nam devetletni Brin, ki je zasedel mesto generalnega direktorja (in zjutraj celo »častil« kavo za vse sodelavke in sodelavce), njegov pomočnik je bil enajstletni Gal. Desetletni Matic je prevzel funkcijo direktorja programa Laboratorij, imel pa je tudi enajstletno pomočnico Zalo. Grega, ki je dopolnil štirinajst let, je za en dan postal direktor programa Lab Interior, osemletni Luka pa je bil navdušen nad funkcijo njegovega pomočnika. Trinajstletna Lea je s svojo šestletno pomočnico Elo vodila Oddelek za podporo kupcem, enajstletni Maj, ki je postal vodja proizvodnje laboratorijskega pohištva, pa je s sedemletnim Vidom skrbel, da je v proizvodnji vse potekalo tako, kot je treba. Enajstletni Filip je z osemletnim Žigo skrbel za logistiko, enajstletni Jakob pa z desetletnim Tilnom za potek dela v našem servisu. 

Otroci so se najprej skupaj odpravili na ogled celotnega podjetja, kjer so se srečali z zaposlenimi in seveda tudi njihovimi starši, nato pa so zasedli čisto prava vodstvena delovna mesta. Kakšno navdušenje je bilo to! Vsi mladi vodje s pomočniki so opravili odlično nalogo – najprej so v čisto pravi sobi za sestanke dan začeli z »resnim« uvodnim sestankom, nato so sestankovali tudi z zaposlenimi v oddelkih, opravljali in dodeljevali so različne delovne naloge, pregledovali izdelke, nenazadnje spoznavali tudi delo svojih staršev in… se pri tem zabavali! Na koncu so otroci sami sebe ocenili kot »ne preveč stroge šefe«. Cel čas projekta smo vzpodbujali (pomembno) zavedanje, da je svetovni dan otrok zabaven dan z resnim sporočilom. Hkrati pa smo otrokom želeli omogočiti odličen in nepozaben dan v našem podjetju (oziroma podjetju njihovih staršev) ter jih tudi vzpodbuditi k razmišljanju o tem, v kakšnem svetu si želijo živeti. 

Po opravljenih nalogah, ki so jih otroci kot vodje tisti dan opravljali, smo izvedli še zelo zanimivo kreativno delavnico, kjer smo jih še posebej vzpodbudili glede razmišljanja o svetu, v katerem dandanes živijo otroci, o njihovih vrednotah ter v kakšnem svetu bi si želeli živeti. Ker so bili mladi nadobudneži izjemno zgovorni, smo predelali celo več zanimivih tem, kot je bilo predvideno. Na delavnici nas je obiskala tudi sodelavka UNICEF-a, gospa Alenka Jež Heinc, s katero smo se strinjali, da so otroci neizmeren zaklad idej tudi za resen svet odraslih.  

Otroci so v sklopu kreativne delavnice predlagali nekatere ideje za izboljšanje njihovega počutja, za katere smo v podjetju zavezani, da jih uresničimo. Najprej smo pregledali lanske zaveze in ugotovili, da smo vse tudi uspešno realizirali. Bili pa smo zelo kreativni tudi pri oblikovanju novih zavez. Kljub temu, da naj bi uresničili samo eno zavezo so bile ideje tako dobre, da smo se odločili, da uresničimo vse. 


Naše zaveze otrokom, ki jih bomo uresničili – oziroma zaveze MIKRO+POLO ZA otroke - so:

  • spoštujemo pravice vseh, ne glede na to, od kod kdo prihaja, kakšna je barva njegove kože ali njegov položaj v družbi;
  • v podjetju zagotovimo zdravo hrano in pijačo; otroci namreč vedo presenetljivo veliko o pomenu zdrave prehrane, zato smo se zavezali, da se bomo tudi v naši kuhinji vsak dan trudili, da bo priprava in vsebina hrane kar se da zdrava in raznolika – tudi otroci nemalokrat zajtrkujejo in obedujejo pri nas;
  • v podjetju se bomo trudili za čim manjši negativen vpliv na okolje; v podjetju smo že kar nekaj let pisarna brez papirja, saj tiskamo samo dokumente, ki gredo do naših kupcev, prav tako pa se generalno trudimo, da vsi v podjetju živimo »zeleno« (po vsem podjetju imamo npr. t.i. »eko-tičke« - to so »postaje« z ločevalnimi koši, kjer vsi zaposleni vsakodnevno skrbno ločujemo odpadke), zato bomo to zeleno poslanstvo za boljši jutri otrok z veseljem še nadgrajevali;
  • med seboj sodelujemo, smo prijazni in se vzpodbujamo; kar se trudimo praktično vsak dan, ampak vedno obstaja prostor za izboljšave. Imamo tudi brošuro »Naša kemija« (ki predstavlja našo kulturo), kjer je celo zapisano, kakšna kultura vlada v našem podjetju, zato bomo to še posebej vzpodbujali tudi vsak dan v prihodnosti, saj le tako lahko »rastemo« tudi v naših odnosih. 

Med kreativno delavnico smo te zaveze zapisali na tablo oziroma plakat in se strinjali, da smo naredili odlično delo. Na koncu pa je sledilo še eno presenečenje - obisk naše maskote, laboratorijskega Miška Pola, nad katerim so otroci, kjerkoli se pojavi, naravnost navdušeni. Miško Polo je otrokom prinesel majhna darilca, jih prijazno pozdravil ter jih tudi povprašal, kako so preživeli dan. 

Sledilo je kosilo (nepopisno veselje seveda, lakota je bila zaradi kreativnega razmišljanja velika) in otroci so se polni vtisov počasi odpravili domov. Verjamemo, da biti vodja, pomočnik vodje, aktiven udeleženec kreativne delavnice, kjer je potrebnega veliko razmišljanja, ni niti malo lahko. Zato vse pohvale otrokom za njihovo dobro voljo, angažiranost, tudi resno razmišljanje in podajanje predlogov ter nenazadnje za vso pomoč pri delu, ki so ga opravili. Velika pohvala pa tudi za dejstvo, da so bili odlično ozaveščeni o tem, kaj pomeni svetovni dan otrok, ki smo ga skupaj preživeli. Zato velik hvala tudi za njihove iskrene misli, obilo smeha in pozitivno energijo. 

Tudi generalno smo seveda sodelavci v podjetju z veseljem izrazili podporo svetovnemu dnevu otrok; bili smo odeti v majice modre barve, s priponkami z našimi fotografijami iz otroštva. Med drugim smo pred upravno stavbo podjetja izobesili tudi modro zastavo z uradnim logotipom projekta, prav tako smo v modro obarvali naše logotipe na vseh spletnih mestih in družabnih omrežjih, po pisarnah smo hodili med modrimi baloni, nenazadnje pa je k vsemu pripomoglo še dejstvo, da je tudi naša korporacijska barva modra. Sicer v nekoliko temnejšem odtenku, vendar je le-ta v smislu vizualnosti stvari naredila še izrazitejše. Tako lahko z veseljem zaključimo, da je podjetje ponovno dihalo s projektom »Kids take over« in se z njim tudi identificiralo. Za otroke v podjetju resnično naredimo veliko in na njihove obraze velikokrat narišemo nasmeh. 

Mikropolovci pravimo tako – ker nam je mar. Čeprav smo velikokrat slišali, da otroškega sveta odrasli ne razumemo (ker otroci enostavno ne vedo in ne razumejo, zakaj morajo hoditi v pouku slovenščine, če tako ali tako znajo govoriti slovensko) se vseeno nenehno trudimo ustvarjati okolje, kjer je otroški glas slišan. In, seveda, tudi upoštevan. 
Želite izdelke naročiti preko spleta?

> obiščite market.mikro-polo.si >

V spletni aplikaciji predstavljamo skoraj 500.000 izdelkov. Naročilo izdelkov za vaš laboratorij še nikoli ni bilo tako hitro in enostavno.
Še več: za vse spletne nakupe vam zagotavljamo 3% nižje cene!
Z veseljem vam bomo tudi pomagali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Za vas smo dosegljivi na e-poštnem naslovu podpora@mikro-polo.si.