Novice in dogodki

Nagradni video natečaj #KemijaJeZakon je zaključen

25.5.2020

V šolskem letu 2019/20 smo že petič po vrsti pripravili nagradni video natečaj #KemijaJeZakon ekipe iz slovenskih osnovnih šol, ki obiskujejo pouk kemije oz. naravoslovja.

Učenci so lahko za kemijski poskus izbrali poljubno tematiko iz sveta kemije, pri čemer so morali dosledno upoštevati načela kemijske varnosti, seveda pod nadzorom mentorja - učitelja/-ice kemije.

Prejeli smo enajst videoposnetkov, kar je sicer manj kot prejšnja leta, a je potrebno upoštevati dejstvo, da so bile šole zaradi koronavirusa zaprte ravno ob izteku trajanja natečaja. V tem času smo namreč v prejšnjih letih prejeli največ izdelkov.

Videoposnetke smo ocenjevali po dveh kriterijih: glasovih, oddanih preko družabnega omrežja Facebook in točkah strokovne žirije našega podjetja. Strokovna komisija je skrbno pregledala vse prispele videoposnetke kemijskih poskusov in jih ocenila. Po prištetih točkah glasovanja (število všečkov) na Facebooku je komisija razglasila nagrajence v naslednjem vrstnem redu:

1. nagrada – »Pozabljivec in Patrikovo milo«, 8.a razred OŠ Piran.

2. nagrada - »Covid raketa«, 8. razred OŠ Ormož.

3. nagrada - »Zabava z vročim ledom«, 9.a razred, OŠ Prežihov Voranc Ravne na Koroškem.

Zmagovalni razred si je prislužil enodnevni izlet v Terme Olimia, njihova šola pa je prejela laboratorijsko tehtnico Kern. Drugo in tretje uvrščena razreda sta prejeli reklamne majice, njihovi šoli darilni bon v vrednosti 100 EUR oz. 50 EUR za enkratni nakup laboratorijskega materiala preko Marketa. Vse šole, ki so v natečaju sodelovale so prejele 10 % popusta za enkraten nakup v spletni aplikaciji Market.


Obrazložitev strokovne komisije


»Pozabljivec in Patrikovo milo«, OŠ Piran

»Naše podjetje je znano po inovativnosti, zato smo na ta del še posebej občutljivi. Prav inovativnost nas je pri tem videu zelo impresionirala. Poleg natančno predstavljenega postopka in jasne kemijske razlage, kaj se med samim postopkom dogaja, je video začinjen tudi s humornim vložkom. Vzporedno pa so učenci prikazali zelo uporaben recept, za katerega verjamemo, da ga bo marsikdo z veseljem uporabil tudi doma. Med samim delom so poskrbeli tudi za potrebno varnost in si tako prislužili ne samo največ všečkov, ampak tudi najvišjo oceno našega strokovnega tima.«


»Covid raketa«, OŠ Ormož

»V času virusa COVID-19 se nas je večina znašla v dokaj stresni situaciji, ki smo jo morali dokaj hitro sprejeti in se tudi ustrezno prilagoditi. Ta video je lep prikaz, da je mogoče prav vse, četudi je sam potek šolanja in pristop učenja precej drugačen. Tako kot ni ovir za Mikro+Polo, jih tudi ni bilo za učence OŠ Ormož. Dokazali so, da s skupnimi močmi in sodelovanjem lahko naredimo vse, kar si zaželimo. In če je želja dovolj močna, lahko naredimo tudi rakete, ki letijo. S hitro organizacijo in brskanjem po domači omari so uspeli prikazati kemijski poskus, ki jih je pripeljal do raketnega dviga. Kemijski poskus je bil jasno prikazan in tudi kemijsko opisan. Minus gre le na račun nepopolne zaščite, saj so manjkale halje in rokavice. Kljub temu, da je poskus potekal v naravi, se ne smemo nikoli pozabiti zaščititi. Zavedamo pa se, da poskusi letos niso imeli idealnih pogojev.«


»Zabava z vročim ledom«, OŠ Prežihov Voranc Ravne na Koroškem

»Priznamo, da je odločitev o zmagovalcu vedno zelo težka in prav ta video je dokaz, da smo letos imeli zelo težko nalogo pri razvrščanju. Video ima komične vložke, ki smo se jim res nasmejali, jasno zapisan in razložen eksperiment, odlično glasbeno podlago in super rezultat. Bravo ekipa, zelo inovativno! Žal vas je od še višje uvrstitve ločilo premajhno število všečkov.«


Vse prispele poskuse si lahko ogledate na naši Facebook strani in YouTube kanalu.


Čeprav nam ni uspelo povečati nabora sodelujočih šol – delno lahko to seveda pripišemo tudi koronavirusu – z zadovoljstvom ugotavljamo, da je natečaj izpolnil svoje poslanstvo – dodatno motivirati učence in pri njih na ustvarjalen in tekmovalen način vzpodbuditi zanimanje za kemijo.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim učencem, njihovim mentorjem in šolam, ki so sodelovali v letošnjem natečaju.

Kemija je res zakon!


Želite izdelke naročiti preko spleta?

> obiščite market.mikro-polo.si >

V spletni aplikaciji predstavljamo skoraj 500.000 izdelkov. Naročilo izdelkov za vaš laboratorij še nikoli ni bilo tako hitro in enostavno.
Še več: za vse spletne nakupe vam zagotavljamo 3% nižje cene!
Z veseljem vam bomo tudi pomagali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Za vas smo dosegljivi na e-poštnem naslovu podpora@mikro-polo.si.