Novice in dogodki

Izlet bil je živ …

14.9.2020

V soboto ob šestih smo krenili. Najprej proti Vilenici, naši najstarejši turistični jami. Čeprav majhna v primerjavi s kakšno Postojnsko ali Škocjanskimi jamami, nas je navdušila s svojim bogastvom pisanih kapnikov. 1.050 stopnic je nekatere navdušilo malo manj, a smo jih zmogli vsi. Zdrav duh v zdravem telesu! Je pa prijalo po triurni vožnji. Še bolj je po tem prijala pokušina v zadrugi Vinakras. Ne vem, kaj je prijalo bolj, a sodeč po tem, da je že na polovici zmanjkalo pršuta in sira …

Tretja postaja: Štanjel. Čudovito primorsko – kraško mestece, ki malce spominja na hrvaški Motovun, z vrtovi arhitekta in urbanista Maksa Fabianija, rojenega v sosednjem Kobdilju, ki se je po uspešni karieri na Dunaju vrnil na rodni Kras in začel obnavljati v prvi svetovni vojni razdejane vasi. V Štanjelu je načrtoval praktično vse, kar je bilo zgrajenega med obema vojnama. Mi smo si ogledali vrtove, ki so bili včasih del bolnišnice. Včasih krasno urejeni z rožami in sistemom namakanja, ki je deloval brez vsake elektrike, navdušijo še danes.

Ker pa je bil Mussolinijev privrženec, so njegovo strokovno delo šele v sedanjih časih ovrednotili – skupaj z njegovim sodobnikom Jožetom Plečnikom sta postavila temelje moderne arhitekture na Slovenskem.

Po polnem dnevu je bil popoldanski odmor pred večerjo in druženjem po njem kot nalašč …

Naslednji dan pa adrenalin: rafting na Soči. 40 pogumnih Mikropolovcev in Mikropolovk se je spustilo po brzicah, se skopalo v 12° C naše najlepše smaragdne reke. Preostalih 9 si je v tem času ogledalo slap Boka. Za nekaj adrenalina je poskrbel tudi povratek preko prelaza Predel in kratek obisk Italije. Če se po tistih serpentinah še niste vozili z avtobusom, potem ne veste, o čem govorimo.

Povratek v večernih urah je bil ravno še pravi čas, da smo lahko naslednji dan (skoraj) vsi normalno na delovnih mestih. Izleta se je udeležila skoraj polovica zaposlenih. Če bomo tako nadaljevali, bosta naslednje leto avtobusa dva. Če ne bo letalo …
Želite izdelke naročiti preko spleta?

> obiščite market.mikro-polo.si >

V spletni aplikaciji predstavljamo skoraj 500.000 izdelkov. Naročilo izdelkov za vaš laboratorij še nikoli ni bilo tako hitro in enostavno.
Še več: za vse spletne nakupe vam zagotavljamo 3% nižje cene!
Z veseljem vam bomo tudi pomagali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Za vas smo dosegljivi na e-poštnem naslovu podpora@mikro-polo.si.