Novice in dogodki

Hrana ni odpadek, projekt Biotehniške fakultete

22.2.2021

Če bi vso razpoložljivo hrano na planetu porazdelili, nihče na Zemlji ne bi bil lačen. Medtem, ko se zahodni svet duši v preobilici (nezdrave) hrane, marsikje stradajo. Po podatkih Unicefa iz septembra 2018 število lačnih na svetu narašča – v letu 2017 je bil lačen že eden od devetih ljudi, skupaj kar 821 milijonov, izstopa južna Amerika in nekatere afriške regije. Zaradi lakote vsako leto umre 3 milijone otrok, mlajših od 5 let.

Tudi zaradi takšnih žalostnih statistik je OZN leta 1976 uvedla svetovni dan hrane, ki ga praznujemo 16. oktobra, na dan, ko je bila ustanovljena OZN.

Tudi v Mikro+Polo se zavedamo, da je treba s hrano ravnati skrbno in skrbeti, da je čim manj konča v smeteh. Zato že od leta 2017 delimo viške hrane v naši kuhinji socialno ogroženim, ki pridejo k nam preko Društva UP-ornik. V zadnjem letu smo morali to dobro prakso zaradi epidemioloških varnostnih ukrepov žal opustiti, a upamo, da jo bomo lahko čimprej ponovno vzpostavili.

Zato pa smo z veseljem zasledili informacijo o 24-mesečnem ciljno raziskovalnem projektu »Hrana ni odpadek«, s katerim so ga konec leta 2020 začeli na Biotehniški fakulteti. Osredotočil se bo na različne člene preskrbne verige in predlagal ukrepe za preprečevanje, zmanjševanje in uporabo odpadne hrane. Projektna skupina načrtuje povezovanje tako z gospodarstvom kot s končnimi potrošniki.

Projekt izvajajo skupaj z GZS, Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, financirata pa ga ARRS in MKGP.Želite izdelke naročiti preko spleta?

> obiščite market.mikro-polo.si >

V spletni aplikaciji predstavljamo skoraj 500.000 izdelkov. Naročilo izdelkov za vaš laboratorij še nikoli ni bilo tako hitro in enostavno.
Še več: za vse spletne nakupe vam zagotavljamo 3% nižje cene!
Z veseljem vam bomo tudi pomagali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Za vas smo dosegljivi na e-poštnem naslovu podpora@mikro-polo.si.